Бородавкин: Извештај независне комисије о нарушавању људских права у Сирији је фалсификат

10-09-2017 10:04:15 | | фото: ronpaulforums.com/ vostok.rs |


Извештај независне комисије за истрагу о нарушавању људских права у Сирији, у делу који се тиче оптужби на рачун Москве и Дамаска, пример је лоше исфабрикованог, политички ангажованог фалсификата, изјавио је стални представник Русије при Женевском одељењу Уједињених нација Алексеј Бородавкин.

„Пре неког времена, трговање русофобним лажима је постало модерно у политичким и демократским круговима. Ситуација се, међутим, постепено мења. Чак и тамо где су овакве измишљотине и даље тражене, њихова политичка цена нагло опада“, додао је Бородавкин.

У среду је независна комисија за истрагу о Сирији, коју је основао Савет УН за људска права, објавила 14. извештај о нарушавању људских права у тој земљи. Аутори документа тврде да руска авијација наводно бомбардује болнице у Сирији, на територији која је под контролом наоружане опозиције.

Извештај, такође, оптужује Дамаск да је употребио хемијско оружје у Хан Шејхуну у априлу ове године. Комисија тврди да је од марта 2013. до марта 2017. забележено 25 случајева коришћења оружја за масовно уништење, од чега га је у 20 случајева користила сиријска армија.

Чланови комисије, међутим, немају директан приступ ситуацији у Сирији и наводе да су до закључака дошли на основу сведочанстава, као и на основу проучавања сателитских снимака и фотографија пројектила направљених након напада у Хан Шејхуну у којем је, према наводима сиријске опозиције, погинуло 80 људи.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут