Столтенберг: Северна Кореја крши резолуције СБ УН

10-09-2017 11:47:53 | | фото: REUTERS/Inquam Photos/Octav Ganea/ vostok.rs |


Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг осудио је данас Северну Кореју због броја нуклеарних и балистичких ракета што је оценио као „претњу за свет” која захтева „светски одговор”.

„Несмотрен став Северне Кореје јесте светска претња и тражи светски одговор, што наравно укључује и НАТО”, рекао је Столтенберг у недељној политичкој емисији на британском Би-Би-Сију., преноси Бета.

„Захтевамо од Северне Кореје да одустане од својих нуклеарних и ракетних програма и да се уздржи од извођења нових проба, јер се ради о флагрантном кршењу више резолуција УН о безбедности, и о претњи миру и стабилности”, додао је Столтенберг.

Упитан да ли би евентуални севернокорејски напад на америчку територију Гуам у Пацифику потпао под удар Члана 5. Повеље НАТО-а, према којој се напад на једну земљу Алијансе сматра као напад на све, Столтенберг је одбио да спекулише о таквој ситуацији.

„Оно што бих рекао, јесте да се сада у потпуности концентришемо на начин на који можемо да допринесемо мирном решењу сукоба”, рекао је генерални секретар НАТО-а.

Вашингтон је позвао Савет безбедности УН да се сутра изјасни о новом предлогу санкције против Северне Кореје, оптужене да својим програмима нуклеарног и конвенционалног наоружања прети миру.