Додон: Нећу потписати антируски закон

11-09-2017 10:38:41 | | фото: © РИА Новости / Александр Вильф/ vostok.rs |


Молдавски председник Игор Додон рекао је у интервјуу за РИА Новости да неће бити потписати ниједан антируски закон и да је уверен у подршку народа.

„У Уставу пише да је председник дужан други пут да потпише закон. Свесно ћу ићи на одступање у случају да закон, по мом мишљењу, не одговара државним интересима. Ради се о закону о 9. мају. За нас је то свети празник и ми не можемо да прогласимо 9. мај Даном Европе. То је дан сећања, Дан победе. Исто важи и за озлоглашени закон о тзв. "руској пропаганди". Чак и ако га Парламент усвоји два или три пута, нећу га потписати и он неће ступити на снагу“, изјавио је Додон.

Према тамошњем закону, како је објаснио лидер Молдавије, у том случају Парламент мора да констатује да је председник, по њиховом мишљењу, прекршио Устав и да покрене поступак за уклањање председника државе са функције на референдуму.

„Спреман сам на то (референдум). Сигуран сам да ће народ бити на мојој страни“, истакао је он.

На питање шта ће учинити ако парламентарна већина изгласа да је председник прекршио Устав, што аутоматски подразумева организовање референдума о опозиву председника, Додон је одговорио: „Ићи ћемо у народ и видети кога он подржава“.

„Сваки такав корак је повећање рејтинга председника. И они (парламентарна већина) то схватају. Са таквим рејтингом поверења председнику они неће ићи на опозив. Задатак је да се рејтинг смањи. Да би се то урадило, они провоцирају Русију како би затворили извоз и тако даље, провоцирају нас да правимо грешке, али их ми нећемо дозволити. Због тога они највероватније неће ићи на опозив, јер ће изгубити“, истакао је Додон.

У Молдавији крајем септембра почиње још једно парламентарно заседање, на којој посланици намеравају да ревидирају законе које је одбацио председник, као и да разматрају иницијативу којом се забрањује емитовање информационих и аналитичких програма руских телевизијских канала.