Светска антидопинг агенција обуставила истрагу против 95 руских спортиста

13-09-2017 12:00:12 | | / vostok.rs |


Светска антидопинг агенција (ВАДА) обуставила је истрагу против 95 руских спортиста који су поменути у извештају председавајућег независне комисије ВАДА Ричарда Макларена, саопштио је „Њујорк тајмс“.

Према интерном извештају који је кружио међу члановима те организације протеклих дана, у 95 од 96 случајева који су разматрани у овом тренутку ВАДА није нашла убедљиве доказе да су руски спортисти кршили антидопинг правила. Имена спортиста нису саопштена.

„Нема довољно доказа да би се тврдило да је ових 95 спортиста прекршило антидопинг правила“, саопштио је генерални директор ВАДА Оливер Нигли у интерном писму организације у које је „Њујорк тајмс“ имао увид.

Године 2016. објављена су два дела извештаја независне комисије под руководством Макларена о употреби допинга од стране руских спортиста. У извештају се тврдило да је више од хиљаду спортиста учествовало у манипулацији допинг-тестовима на различитим турнирима у 30 спортова.

Поред тога, Макларен је изјавио да је у Русији постојао државни систем који је манипулисао допинг-тестовима и покривао спортисте.