Столтенберг: Поздрављам састанак генерала Павела и генерала Герасимова

14-09-2017 01:12:56 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


НАТО проучава могућност одржавања нове седнице Савета Русија-НАТО, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

„Још у јулу је одржан састанак, а након летње паузе почели смо да проучавамо могућности новог састанка Савета Русија-НАТО. НАТО је практично обуставио сарадњу, али мислимо да је важно сачувати политички дијалог и линије комуникације између војске Алијансе и војске Русије“, рекао је Столтенберг.

„Поздрављам састанак шефова нашег Војног комитета генерала Петра Павела и генерала Герасимова, јер је то важна карика наших војних канала комуникације. За НАТО је важно да настави политички дијалог са Русијом и сачува отворени војни канал дијалога“, обавестио је званичник Алијансе.

„Наравно, потребан нам је дијалог са Русијом, о чему треба разговарати. Међутим, мислим да су брифинг који смо имали о војним вежбама ’Запад 2017‘ и војним вежбама НАТО-а на последњем састанку, као и брифинзи о војном потенцијалу, били од користи. Природно би било наставити разговоре о војним вежбама и учинити да они буду транспарентнији и предвидљивији“, рекао је Столтенберг.

„Од лета 2016. године имали смо пет састанака, што показује да смо успоставили периодичан дијалог са Русијом по низу питања“, саопштио је званичник Алијансе.

Челник НАТО-а је додао да Алијанса тренутно не разматра да Украјини понуди акциони план за чланство у том војном савезу, тренутно су сви напори фокусирани на одбрамбени сектор.

„Тренутно подржавамо Украјину у спровођењу реформи, модернизацији наоружања, јачању институција одбране и безбедности. Концентрисани смо на то“, рекао је Столтенберг.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут