Бугарски десничари стиужу у Савет ЕУ

15-09-2017 09:34:27 | | фото: politico.com/ vostok.rs |


Док европски челници покушавају да среде стање у Унији, проблеми само пристижу, а следећи би могао да се појави у Бугарској, пише бриселски портал „Политико“.

Једна од најмлађих чланица Европске уније би у јануару требало да преузме председавање Унијом, а у Бриселу се већ чују аларми због Уједињених патриота, групе три крајње десничарске странке у коалиционој Влади Бугарске.

„Током бугарског шестомесечног председавања, министри из те партије ће имати значајну улогу у вођењу Европског савета, тела у којем су представљене владе свих земаља чланица. Они су у претходном периоду користили расистичке поруке према ромској мањини, залагали су се за насиље у спречавању надирања миграната и јавно изразили сумњу у постојање климатских промена за које је човек одговоран“, наводи се у тексту.

Такође, истиче се да ће бугарски десничари водити рачуна и о европском јединственом тржишту и политици према животној средини, због чега расте забринутост у Бриселу.

„Док Трамп брани нацисте, ми морамо да будемо сигурни да ће Европски савет показати да нема места фашизму у Европској унији. Треба да пратимо шта причају чланови Уједињених патриота“, рекао је Ги Верхофштад, бивши премијер Белгије.

Корак даље отишла је комесарка за право Вера Јурова, која је казала да је веома нервозна због целе ситуације.

„Политико“ подсећа да су десничари ушли у Владу, чији је ослонац десноцентристичка партија ГЕРБ, која није успела самостално да обезбеди већину, па је морала да направи компромис.

„Ипак, постоје и мишљења са мањом дозом забринутости, у којима се провлачи теза да Владу потпуно контролише Бојко Борисов и да он неће дозволити да се иде против принципа Европске уније“, наводи „Политико“.

Од „оптужених“ страна коментар је стигао само од посланика УП Ангела Џамбаског, који је истакао да све оптужбе треба прво да буду доказане на суду, а потом да постану део политичког дискурса, као и да је немачка канцеларка Ангела Меркел почела да враћа избеглице у Авганистан.

„То значи да смо били у праву“, рекао је Џамбаски.