РТ: Русија, Иран и Турска се слажу о последњој зони безбедности у Идлибу

15-09-2017 01:45:18 | | фото: © Muzaffar Salman / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Русија, Иран и Турска су се сложили око граница последње деескалациопне зоне у Идлибу у Сирији, саопштиле су стране у заједничком саопшењу. Све четири деескалационе зоне у земљи погођеном ратом остаће на снази у периоду од шест месеци.

Предлог за успостављање четири деескалациопне зоне потписали су Русија, Иран и Турска, уз одобрење сиријске владе у мају 2017. године у главном граду Казахстана, Астани.

Зона деескалације, које је предложила Русија, имају за циљ да раздвоје екстремистичке групе од умерене опозиције.

"Три државе најављују стварање подручја деескалационих зона у источној Гутаи, у одређеним деловима на северу провинције Хомс, у провинцији Идлиб и одређеним деловима суседних провинција Латакиа, Хама и Алепо, као и у одређеним деловима југа Сирије", саопштио је министар спољних послова Казахстана Каират Абдрахманов, након петогодишњих мировних преговора у престоници Казахстана.

"Зоне деескалације имају за циљ да помогну у одржавању прекида ватре, да обезбеде територијални интегритет Сирије као и наставку борбе против тероризма", наводи се у саопштењу.

"Они су привремена мера која ће у почетку трајати 6 мјесеци и аутоматски ће бити продужена на основу консензуса гаранта", наводи се у саопштењу.


"Иницијатива о деескалационим зонама не подрива суверенитет, независност, јединство и територијални интегритет Сирије", додаје се у саопштењу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут