Руски научници показали апарат помоћу кога ране троструко брже зарастају

17-09-2017 04:40:54 | | фото: RIA Novosti / Михаил Кирејев/ vostok.rs |


Тајна је у дозираном давању раствора антисептика у рану и примени негативног притиска за ублажавање упале.

Руски научници из холдинга „Росэлектроника“ (део државне корпорацие Ростех) у сарадњи са научно-производним предузећем „Радиосвязь" осмислили су апарат који убрзава зарастање рана. Први примерак овог инструмента приказан је на изложби у оквиру традиционалне конференције Биотехмед која се одржава у летовалишту Геленџик, преносе руски медији.

Инструментом се обавља вакумирање и санација рана и хируршких шавова, смањује упални процес и троструко убрзава њихово зарастање. Тајна је у дозираном давању раствора антисептика у рану и примени негативног притиска за ублажавање упале. Електроника омогућава регулисање обима давања течности и антисептика и снаге негативног притиска.

„Ово је наш "ноу-хау", остварен на бази искустава из медицине, радиоелектронике и хемије. Данас представљамо прве практичне резултате нашег рада, експерименталне узорке напредне медицинске технике који ће надамо се заинтересовати купце и ускоро се наћи на тржишту“, рекао је Арсениј Брикин генерални директор Роселектронике.

Инструмент може да се примени у области абдоминалне и грудне хирургије, лечењу опекотина, трауматологији и многим другим областима медицине. Процењује се да је једној великој установи здравствене заштите потребно педесетак таквих апарата. Серијска производња може да почне у првој половини идуће године.

Russia beyond