Вашингтон: Кина је претња без преседана целом светском трговинском систему

19-09-2017 08:27:31 | | / vostok.rs |


Доналд Трамп и Си Ђинпинг телефонски су разговарали о „ситуацији са Северном Корејом и око ње”.

Бела кућа је објавила да су се договорили да две земље сложно појачају притисак на званични Пјонгјанг.

Американци тврде и да су лидери две земље разговарали и о „потпуном игнорисању међународне заједнице” које демонстрира руководство Северне Кореје, као и о његовим покушајима да „деставилизује североисточну Азију”.

Симптоматично је да је амерички преговарач за трговинска питања Роберт Лајтхајзер истовремено саопштио да Сједињене Државе Кину сматрају „претњом без преседана светском трговинском систему”.

Ово је изговорио у вашингтонском Центру за стратешке и међународне студије (CSIS). У наступу који је у њему имао, још једном је поновио:

„Кина у међународним размерама представља претњу целом трговинском систему. Претњу без преседана”.

Лајтхајзер је објаснио да Светска трговинска организација напросто није у стању да изађе на крај са „трговинском праксом Кине” и методима којима се њене компаније служе. Овоме је придодао упозорње:

„Морамо зато пронаћи друге путеве да заштитимо своје компаније, своју радну снагу и свој економски систем”.

Лајтхајзер је у овом контексту навео да је САД важно да се заједно са ЕУ поставе „у парирању претњи коју по светску трговину представља Пекинг”.

„Морамо са Европском унијом сарађивати поводом целог спектра питања која се тичу трговине, укључујући изазов који представља Кина”.

У августу је Лајтхајзер објавио да је започео истрагу поводом кинеских угрожава права интелектуалне својине америчких компанија.

The New York Times је у истом месецу објавио да Трампова администрација спрема цео низ трговинских мера против Кине и да је могуће да ће ограничити деловање америчких фирми на кинеској територији.

Трамп и амерички министар трговине, Вилбур Рос, треба да средином новембра посете Кину.