Порошенко ће тражити оружје од Трампа

19-09-2017 04:37:42 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко ће на састанку са америчким председником Доналдом Трампом 21. септембра разговарати о могућностима снабдевања Кијева смртоносним оружјем и увођењу мировне мисије у Донбас, изјавила је Порошенкова представница у Врховној ради Украјине Ирина Луценко.

„У четвртак ће председник Украјине одржати састанак са председником САД Трампом, на којем ће се разговарати о регионалним и глобалним питањима, о економској и енергетској сарадњи између САД и Украјине и на којем ће се поставити питање испоруке смртоносног оружја и питања мировне мисије“, рекла је Луценко на брифингу.

Она је додала да ће Порошенко у свом говору у Савету безбедности „инсистирати на проширеном мандату мировних снага УН за подршку миру, који ће омогућити „плавим шлемовима“ да употребе „оружје у случају потребе и не само за самоодбрану“.

Према њеним речима, главни захтеви које ће Кијев представити су „распоређивање такве мировне мисије на целој територији привремено окупиране области Луганска и Доњецка“. „Ово није само обезбеђење мисије ОЕБС-а, већ и обавезно присиљавање разминирања и разоружања“, додала је она.

Порошенко борави у радној посети Сједињеним Америчким Државама да би учествовао на 72. седници Генералне скупштине УН.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут