Макрон: Морамо да уложимо напоре да повећамо притисак на Северну Кореју

21-09-2017 11:38:01 | | фото: © Brendan McDermid / Reuters/ vostok.rs |


Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да је низ земаља-партнера, укључујући и Русију и Кину, одговоран да се Северна Кореја врати за преговарачки сто.

„До данас Северна Кореја није показала никакве знаке заинтересованости за преговоре. Наша одговорност, са свим нашим партнерима, укључујући Кину и Русију, јесте да чврстином вратимо Северну Кореју за преговарачки сто о политичком решењу кризе“, рекао је Макрон.

Макрон је истакао да је Северна Кореја прешла црвену линију у „војној ескалацији“.

„Морамо да уложимо напоре да повећамо притисак на Северну Кореју, морамо да ојачамо нашу политику санкција. То значи да ће и Кина и Русија спроводити проактивну политику“, рекао је француски лидер.

Он је нагласио да „уколико желимо да економске санкције против Северне Кореје буду ефикасније и доведу до тога да се Северна Кореја измени свој став, потребно је да се појачају санкције, а ове две земље су кључне по том питању“.

„Апсолутно не желим никакву војну операцију. Погледао сам на карту две Кореје и с обзиром на наш географски положај, војна операција ће бити штетна и довести до губитка људских живота“, додао је Макрон.