Столтенберг: Све земље имају право да спроводе војне вежбе и то се односи и на Русију

22-09-2017 11:44:22 | | фото: nato.int/ vostok.rs |


Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Алијанса није против руско-белоруских вежби „Запад 2017“, али да је неопходно обезбедити максималну транспарентност.

„Све земље имају право да спроводе војне вежбе и то се односи и на Русију. Али, у исто време је важно да се обезбеде максимална транспарентност и предвидљивост у таквим вежбама како би се избегле грешке у прорачунима, неспоразуми и инциденти, јер ако се то догоди, то може да доведе до врло опасне ситуације“, рекао је Столтенберг након састанка са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку.

„Имао сам добар састанак са министром Лавровом. Разговарали смо о разним темама, укључујући и значај дијалога између Русије и НАТО-а у тренутку када наши односи пролазе кроз тешка времена“, рекао је Столтенберг новинарима.

Генерални секретар НАТО-а рекао је да са Лавровом није детаљно разговарао о размерама мировне мисије у Донбасу.

„Поздрављам ту иницијативу за распоређивање мировних снага у Украјини. Подржао ју је Кијев, а постоје и руски предлози“, додао је Столтенберг.

Он је прецизирао да није детаљно дискутовано како да се реализује та идеја, али је казао да се на преговарачком столу налази неколико предлога.