Десничарска партија Немачке по први пут у Биндестагу

25-09-2017 08:18:30 | | фото: © Wolfgang Rattay / Reuters/ vostok.rs |


Десничарска партија Алтернатива за Немачку ушла је у парламент први пут у својој историји са 12,6 одсто гласова на изборима у Немачкој, према коначним резултатима.

Демохришћанска странка предвођена Ангелом Меркел на парламентарним изборима у Немачкој освојила је 32,5 одсто гласова, Социjалдемократска странка на челу са Мартином Шулцом 20 одсто, док је на трећем месту Алтернатива за Немачку (АфД) са 13,5 процената, показују анкете.


Политички аналитичари наглашавају да у Берлину, највероватније, неће бити промена и да ће демохришћани са Меркеловом на челу наставити да владају у такозваној великој коалицији са социјалдемократама.

Без Меркелове или против њене воље у Берлину неће моћи да буде формирана ниједна влада, кажу аналитичари, указујући на то да ће Немци бирати, пре свега, демохришћане, за које се процењује да могу да добију око 35 до 37 одсто гласова.

У складу са истраживањима јавног мњења и расположењем грађана, у Берлину највероватније неће бити политичких промена, а то би могло да значи да би и у односу према европским темама као и европском путу Србије спољна политика и подршка Немачке могла да остане непромењена.

Ко ће с Меркеловом владати Немачком, али и Европом, отворено је питање, а аналитичари верују да је наставак владе „велике коалиције“ између њених демохришћана и социјалдемократа Мартина Шулца сасвим могућ и очекиван.

Не искључује се, међутим, ни могућност такозване „Јамајка коалиције“, у бојама заставе те острвске земље.

То би била коалиција између демохришћана (црни), партије Зелени (зелени) и либерала (жути), који ће на челу са младим Кристијаном Линднером, за кога се каже да је „нови Геншер“, поново ући у Бундестаг.