Све земље чланице ОДКБ-а снажно подржавају политику Републике Србије

25-09-2017 07:10:06 | | фото: Министарство одбране Србије/ vostok.rs |

Захвалност за принципијелни став по питању КиМ

Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Москви са генералним секретаром Организације договора колективне безбедности (ОДКБ) генерал-пуковником Јуријем Хачатуровим, наводи се у саопштењу Министарства одбране Србије



На састанаку, одржаном у седишту ОДКБ, разматране су могућности и перспективе будуће сарадње и размењени ставови о актуелној безбедносно-политичкој ситуацији у региону и свету.

Министар Вулин је нагласио да Влада Републике Србије, Министарство одбране, председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић воде политику војне неутралности.


- Данас сам пренео нашим домаћинима из ОДКБ да Србија нема намеру да постаје члан ОДКБ, као што нема намеру ни да постане члан НАТО пакта, али има велику жељу да продубљује сарадњу са ОДКБ и свим њеним земљама чланицама. Све земље чланице ОДКБ подржавају принципијелну позицију Републике Србије када је у питању однос према Косову и Метохији и на томе сам се наравно посебно захвалио. Што се тиче војне сарадње, договорено је да се сарадња продубљује, да се наставља на условима реципроцитета, на условима међусобног поштовања, поштовања међусобних интереса и наравно поштовања војне неутралности Републике Србије као нашег темељног и принципијелног спољнополитичког става, рекао је министар одбране.

Он је истакао да све земље чланице ОДКБ снажно подржавају такву политику Републике Србије и спремне су да заједно са нама раде на развијању наших односа.



-Влада Републике Србије жели да сарађује са свим пријатељима, жели да настави са истом политиком, баш као што жели да и у будућности своје знање стави на располагање другима. Разговарали смо о нашој сарадњи у области војног образовања, о заједничким активностима и сигурни смо да ћемо наставити тако и убудуће, поручио је министар Вулин.

Састанку су присуствовали и заменик генералног секретара ОДКБ Валериј А. Семериков, заменик Здруженог штаба ОДКБ генерал-пуковник Анатолиј Сидоров, амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Њ.Е. Славенко Терзић, начелник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Србије капетан бојног брода Милан Кољиковац и изасланик одбране Републике Србије у Руској Федерацији пуковник Будимир Гајић.