РТ: Сунчане експлозије и урагани у космосу - тиха претња глобалним комуникационим системима

26-09-2017 02:52:05 | | фото: © Holly Zell / NASA/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Плазма редовно бежи од Сунца кроз ерупције на површини наше звезде. Срећом, Земља је заштићена од ових честица високих енергија због магнетног поља планете - али могу довести до потенцијално катастрофалних "космичких урагана".

Чак и најмања честица која експлодира на Сунцу може имати велики утицај на развој такозваних космичких урагана, због феномена познатог као "Келвин-Хелмхолцова нестабилност".

То значи да густа зона зрачења, позната као појасеви Ван Алена, створена соларним ветровима, ефикасно окружује Земљу.

Космички урагани

Иако наелектрисани материјали нису у могућности да дођу до Земљине атмосфере, турбуленција која се пења споља могла би потенцијално утицати на човечанство на друге начине.



Аномалије познате као "космички урагани " имају потенцијал да онемогуће комуникације и чак спрече космичке мисије. Као и на Земљи, урагани настали акумулацијом топлотне енергије могу имати разорне утицаје.

Келвин-Хелмхолцова нестабилност

Истраживачи из САД-а, Велике Британије и Финске који су проучавали Келвин-Хелмхолцову нестабилност,открили су да се при овом феномену, материјали различитих брзина пролазећи једни поред других, могу покренути такве вртлоге.

Као и талас који ствара ветар који пролази кроз воду, нестабилност узрокована сунчевом плазмом која се одбија Земљино магнетно поље има потенцијал да расте и формира скупове топлотне енергије око 67.000 км (42.000 миља) изнад површине Земље.



Водећи ауторк нове студије о овој појави, Катарина Никири из Центра за истраживање космоса и атмосфере на Флориди, упоређивала је ширење плазме кроз Келвина-Хелмхолцов феномен са "ефектом лептира" - теоријом да мала промена може имати велики последице касније.