Промоција сарадње НИС-а и Универзитета у Новом Саду

26-09-2017 04:27:15 | | / vostok.rs |


У Ректорату Универзитета у Новом Саду данас је свечано промовисан наставак вишегодишње успешне сарадње компаније НИС и ове престижне образовне институције. Свечаности су присуствовали Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, Наталија Биленок, заменик генералног директора и директор Функције за организациона питања НИС-а, Анреј Шибанов, саветник директора Функције за организациона питања, др Снежана Лакићевић, руководилац пројекта „Енергија знања“, проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Саша Орловић, проректор за финансије и организацију, проф. др Биљана Абрамовић, проректор за наставу, проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука, проф. др Радомир Малбаша, декан Технолошког факултета, проф. др Драгица Радосав, декан Техничког факултета „Михајло Пупин“ и проф. др Саша Марковић, заменик декана и продекан за финансије Педагошког факултета.

Сарадња НИС-а и Универзитета у Новом Саду развија се у домену образовања, истраживања, развоја научно-техничке базе и трансфера знања у оквиру НИС-овог корпоративног програма „Енергија знања“. Како је компанија пре свега заинтересована за развој и унапређење природних наука и популаризацију руског језика, сарадња је оријентисана управо на факултете овог усмерења.

У оквиру партнерства са Техничким факултетом „Михајло Пупин“, НИС пружа подршку у реализацији интердисциплинарног студијског програма Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса, чије је стварање компанија и иницирала и који се обавља у сарадњи са Ухтинским државним техничким универзитетом. У току досадашње сарадње са овим факултетом, НИС је опремио рачунарску учионицу за учење на даљину, као и лабораторије за физику и хемију, а уз подршку компаније одржавају се и гостујућа предавања, теренске посете, као и стручна пракса за студенте у Руској Федерацији. У оквиру сарадње са Факултетом техничких наука, НИС је подржао опремање и модернизовање информатичког кабинета, а партнерство се одвија и са смером Термоенергетика, као и Департманом за саобраћај овог факултета. Захваљујући партнерству са НИС-ом, на Технолошком факултету је опремљена лабораторија за потребе спровођења наставе на предметима Технологија прераде нафте и Производи нафте и научно-истраживачких активности у оквиру студијског програма Нафтно-петрохемијско инжењерство. Наставни план овог програма се усклађује у сарадњи са Нижњегородским државним универзитетом „Н. Г. Лобачевски“. Сарадња НИС-а са Универзитетом у Новом Саду реализује се и кроз сарадњу са Природно-математичким факултетом, на коме је уз подршку НИС-а опремљена лабораторија за физику. У циљу популаризације и ширења руског језика, одвија се и сарадња са Педагошким факултетом из Сомбора, и то кроз финансијску подршку компаније за организацију наставе руског језика на овом факултету, како би се обезбедио високообразовани наставни кадар за реализацију наставе у двојезичним - руско-србским одељењима, чије је отварање НИС подржао у три школе у Србији. Поред сарадње са појединачним факултетима, НИС од 2009. године кроз Фонд за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду стипендира пет најбољих студената Универзитета годишње, са студијских програма од интереса за компанију.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев је овом приликом изјавио: „Образовање је увек било најбитнија сфера у животу било које државе. То је посебно важно данас, у време великих технолошких променa које изискују велику пажњу и од стране држава и од стране бизниса, пре свега компанија. Због тога ће НИС наставити да подржава заједничке пројекте са Универзитетом у Новом Саду и надамо се да ће свршени студенти овог Универзитета, њих веома велики број, постати веома битни за нашу компанију. Такви примери у НИС-у већ постоје и ми рачунамо на те људе. У том циљу, желимо да у сваком погледу развијамо даљу сарадњу са Универзитетом и да заједнички инвестирамо у младе људе и у будуће генерације“.

Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић је изјавио : „Желео бих да нагласим да компанија НИС и Универзитет у Новом Саду сарађују годинама. Први споразум о стратешком партнерству потписан је 2010. године, а сваке године смо сарадњу настављали анексима уговора који су отварали различите могућности и области сарадње. Захваљујући томе, организовали смо многе скупове, као што су Међународни фестивал науке и образовања, гостовање компанијских стручњака и предавања на нашем Универзитету. Такође, компанија НИС сваке године издваја средства за стипендирање пет студената Универзитета у Новом Саду. Поред тога, НИС је помогао у опремању кабинета и лабораторија на факултетима у саставу Универзитета. На крају, желео бих да се захвалим што смо препознати од стране НИС-а као институција која је веома значајна како за саму компанију, тако и за друштво у целини“.

Партнерство са образовним и научним институцијама компанија НИС развија у оквиру корпоративног програма „Енергија знања“ чији је циљ унапређење услова за образовање и школовање младих стручњака, као и прилагођавања студијских програма потребама тржишта. Компанија је до сада потписала 47 споразума са домаћим и међународним научним и образовним установама у земљи и иностранству, а кроз програм стипендирања до сада је прошло више од 90 студената. За свој допринос развоју образовања у Србији, компанија НИС је у 2016. години добила престижну „Светосавску награду“ коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.