Путин: За разлику од Русије, САД не поштују обавезу уништавања хемијског оружја

27-09-2017 05:51:21 | | фото: © Iliya Pitalev / Sputnik/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

За разлику од Русије, САД не поштују своје обавезе о уништавању арсенала хемијског оружја, изјавио је данас председник Владимир Путин пре уништења последње серије руског хемијског оружја.

"Русија строго поштује своје међународне обавезе, укључујући оне које се односе на неширење и смањење оружја за масовно уништење", рекао је Путин.


"Историјски гледано Русија је била једна од највећих држалаца хемијског оружја, а САД и даље то остају. Нажалост, САД не поштују рокове за уништење свог хемијског оружја. Три пута су продужавали датум, наводећи недостатак финансирања. Ово, искрено, звучи чудно ", додао је Путин.

Путинова критика према САД-у дошла је након што је данас руска фабрика за уништавање хемијског оружја у близини села Кизнер, у Удмуртији на Уралу уништила последње остатке руског хемијског арсенала.

Снимци процеса показују артиљеријске гранате и њихове шкољке како се празне и деконтаминирају у "аутоматској производној линији".

Председник је истакао да пример Русије у испуњавању обећања да ће уништити свој хемијски арсенал, који је данас пре рока испуњен, требало да подстакне друге нације да га следе.


Русија је почела да уништава свој арсенал хемијског оружја 1996. године, непосредно пре ратификације приступања Организацији за забрану хемијског оружја.

У то време руске залихе хемијског оружја процењене су на 40.000 тона, док САД поседују приближно исто.

Када су Сједињене Државе ратификовале Конвенцију о хемијском оружју из 1997. године, пристале су да униште сво хемијско оружје до 29. априла 2012. године. До тог рока САД су располагале са око 90 посто својих залиха.


Тренутно постоје две локације у САД-у које још увек чувају хемијско оружје.