Палестина постала члан Интерпола

27-09-2017 08:43:06 | | фото: rusreality.com/ vostok.rs |


Упркос противљењу Израела, Интерпол је у среду објавио да је прихватио Палестину као државу-члана.

Гласањем на састанку опште скупштине у Пекингу Интерпол је одлучио да прими Палестину у своје чланство, а на званичном профилу ове организације на Твитеру је објављено: „Државе Палестина и Соломонска Острва сада су чланице Интерпола“, пише „Индекс“.

Израел је претходно тврдио да Палестина није држава и да стога не може да постане чланица међународне полицијске организације. Палестинска ослободилачка организација објавила је, међутим, да је 75 одсто чланова Интерпола гласало за укључивање Палестине. Министарство спољних послова Израела није имало коментар.

Министар спољних послова Палестине Ривад ел Малики је изјавио: „Овом срећном приликом држава Палестина се поново обвезује на испуњавање обавеза и допринос борби против криминала и одржавању владавине права“.

Генерална скупштина УН променила је статус палестинске самоуправе при УН из статуса посматрача у „државу-нечланицу“. То није пуноправно чланство, али има важне правне импликације јер омогућује Палестинцима приступ међународним телима, ако то желе.