Рјабков: САД поново показале да више воле да иду путем притиска

27-09-2017 08:46:39 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Оптужбе САД на рачун Русије због кршења Споразума о отвореном небу нису нове, Русија има реципрочне захтеве, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рајбков.

„Оптужбе нису нове. То што је сада објављено чули смо од Американаца и раније. Ради се о томе да ми имамо бројне реципрочне жалбе на рачун САД о низу аспеката примене овог споразума“, рекао је Рјабков новинарима.

Он је истакао да постоје бројни „отворени предмети“. „Отворени не са становишта да се о њима јавно расправља, већ да они нису нашли своје решење“, додао је заменик министра.

Русија и Сједињене Америчке Државе одржале су професионални дијалог у Бечу о примени Споразума о отвореном небу, али уместо да га продуже, САД су најавиле ограничења од 1. јануара 2018. године, рекао је он.

„Неколико месеци смо водили професионални дијалог у Бечу где заседа саветодавна комисија за отворено небо, уз учешће не само САД већ и неких других земаља у потрази за овим решењима“, нагласио је Рјабков.

Према његовим речима, у неком тренутку је разматрана могућност „израде приступа пакета за решавање и уклањање свих проблема“.

„Уместо да наставимо овај посао, САД су сада најавиле одређено пооштравање услова за летове наших авиона у оквиру отвореног неба. И ми схватамо да ће ова ограничења бити уведена од 1. јануара 2018. године“, додао је Рјабков.

„Сматрамо да не постоје једностране предности у примени овог уговора. Ово је узајамно користан, неопходан и вредан документ, који је пожељно сачувати. Али САД су поново показале својим потезима да више воле да иду путем притиска. Природно, под притиском не могу да се разраде никакве потребне одлуке и са наше стране не може бити никаквих једностраних уступака, то су основе дипломатске активности“, нагласио је Рјабков.