“Само запад може да донесе безбедност на Балкану, а Русија дестабилизује и дезинформише”

27-09-2017 09:35:37 | | фото: REUTERS/Jason Reed/ vostok.rs |

“Суђење у Црној Гори требало би да докаже свима који су спремни да слушају да то није била само пропаганда и ширење дезинформација. То је био чин рата против сада чланице НАТО-а. То је озбиљна ситуација”


"Запад мора да обрати пажњу на југоисточну Европу, чије односе са западним демократијама Русија активно покушава да подрије", поручио је у Вашингтону амерички сенатор Рон Џонсон, који је Москву оптужио за наводни ратни чин против Црне Горе.

Сенатор Џонсон говорио је на првом Трансатлантском форуму за стратешке комуникације у Атлантском савјету, на којем се расправљало о покушајима државних и не-државних актера, међу којима је и Русија, да "утичу" на западне демократије, "ширењем дезинформација", преноси Глас Америке.

Наводни покушаји Русије да се меша у прошлогодишње америчке председничке изборе за републиканског сенатора Рона Џонсона, председавајућег пододбора за Европу у сенатском Спољнополитичком одбору, "нису били изненађујући".

"Дестабилизујућа природа руских потеза видљива је широм Европе, нарочито у њеном источном делу", рекао је Џонсон.

“Суђење у Црној Гори требало би да докаже свима који су спремни да слушају да то није била само пропаганда и ширење дезинформација. То је био чин рата против сада чланице НАТО-а. То је озбиљна ситуација”, каже овај дипломата.

"Москва свакодневно покушава да подрије односе запада са државама у Југоисточној Европи, региону који је на прекретници."

“Кључно је да западна Европа, западне демократије обраћају пажњу и да пренесемо Балкану, југоисточној Европи, колико су кључни за нас, за мир и стабилност. Ако то не урадимо, почеће да се окрећу истоку, у ситуацији када је њихова целокупна економска будућност на западу. Сусрео са сам се са председником Вучићем, са председником Косова. Они би желели да побољшају односе, да преузму ризик за мир, али им је потребна помоћ и подршка Америке, Европске уније и НАТО-а” каже Џонсон.

"Само запад може да донесе безбедност региону", нагласио је сенатор који ове године више пута посетио Балкан.

“Не би требало да будемо толико усредсређени на нашу унутрашњу ситуацију да заборавимо колико су важни односи и ангажман са југоисточном Европом. Њихова будућност је са нама. Морамо то да препознамо и да урадимо све што можемо да им обезбедимо стабилност, да им отворимо врата. У супротном ћемо пропустити шансу”.

Као кључно питање на Балкану и САД, Џонсонозначава супростављање "руској кампањи дезинформисања и дестабилизације", те да је по том питању неопходна чвршћа сарадња и боља координација САД и Европе.

“Суштина руске пропаганде је ширење дезинформација, да се Европљани натерају да верују да никоме не могу да верују. Свакако не Русији, али ни западним лидерима. Тиме се подривају демократије и то је веома ефикасна стратегија. Потребна нам је далеко боља координација да се томе супроставимо, ако ћемо да обезбедимо мир и стабилност”.

Подсетимо, овај амерички сенатор недавно је поручио Србима приликом посете Београду да се
супротставе давању имунитета Хуманитарном центру у Нишу.