Како су совјетски сателити помогли Аргентини да потапа енглеске бродове у Фолкландском рату

27-09-2017 10:04:44 | | Погођени ракетама Atlantic Conveyor Think Defence / Flickr ( |


Совјетски сателити су аргентинској хунти пружили информације уз чију је помоћ неколико британских бродова код Фолкландских острва послато на дно мора.

Совјетско руководство није волело аргентинску војну хунту под руководством Леополда Галтијерија, али у вези сукоба у јужном Атлантику Кремљ је одлучио да буде прагматичан - непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ. Тако je Аргентина из Москве добијала податке о кретањима британске ратне морнарице. Познати руски новинар тврди да је могуће да су аргентински војни пилоти искористили те информације.

Са друге стране, не треба заборавити на то да само две земље нису учествовале у ембаргу на прехрамбене производе наметнуте СССР-у након совјетског упада у Афганистан 1979. године. И те две земље су Аргентина и Уругвај.

Фолкландска острва Руски сателит у служби Аргентине

Иако је већина совјетских архива о Фолкландском рату још увек под печатом „поверљиво“, политички аналитичар Сергеј Бриљов објавио је податке из разговора с војницима СССР-а у својој књизи „Фидел, фудбал и Фолкланд".

У интервјуу за новине La Nacin, Бриљов наводи неке од изјава високих руководиоца војске и КГБ-а почетком осамдесетих година.

„Прво сам дошао код генерала Николаја Леонова, првог заменика аналитичке службе КГБ-а током рата. Он ми је потврдио да је од почетка сукоба било неколико сателита који су слали информације аргентинској војсци. Касније ми је то потврдио и генерал Валентин Варењиков, који је тада био заменик шефа Генералштаба совјетских оружаних снага."

Откуд сателитски подаци? 15. маја 1982, месец и по дана након аргентинске „реконкисте“ јужноамеричког архипелага, Совјети су у орбиту лансирали сателит Космос-1365 са једним јединим циљем - да би могао да пружа стратешке информације аргентинским снагама у јужном Атлантику.

Super Etendard, модел који је аргентинска авијација користила у Фолкландском рату Super Etendard, модел који је аргентинска авијација користила у Фолкландском рату,фото: Википедија

Фотографије за аргентинске војне пилоте

Како пише руски новинар, подаци које је дао „Спутњиков унук“ помогли су да 25. маја 1982. аргентински А-4 Skyhawk пошаље на дно разарач HMS Coventry са 19 од 49 чланова посаде и 37 милиона фунти британских пореских обвезника.

Бриљов у својој књизи тврди да је британски теретни брод Atlantic Conveyor био још једна жртва совјетско-аргентинске сарадње. Аргентински авион Super Etendard је према фотографијама које је направио Космос-1365 испалио две ракете AM39 Exocet и послао на дно мора Аtlantic Conveyor. Брод је са собом повукао 12 људских жртава, шест хеликоптера Westland Wessex, три Boeing Chinooksa и један Westland Lynx. Без тих машина британска војска је морала да пређе пешке Фолкланд да би поново заузела Пуерто Аргентино, односно Порт Стенли.

Погођени ракетама Atlantic Conveyor Помоћ других сателита

Правник и стручњак за стратегију и геополитику Марио Пабло Скјарони на свом блогу
El Snorkelпише да је сателит за снимање Космос-1368 сваки дан у мају и јуну у 11 сати летео изнад Фолкланда на висини од 240 км. Али помагали су и други сателити. Космос-1455 и Космос-1372 су пружали врло важне информације о томе што се догађало на острвима и у околини.
Пилот аргентинског A-4 Skyhawk Много је тога још увек непознато

Друга врста подршке коју је Совјетски Савез пружао аргентинским оружаним снагама била је логистичка подршка помоћу ваздушног моста преко Бразила, којим се у Аргентину испоручивало оружје. Шпијунски бродови су такође пратили британску флоту, а један од њих (или је ипак рибарски брод?) је помагао у спашавању преживелих са погођеног војног „Генерала Белграна“.

Ипак, много се тога још увек не зна. Да би се открили сви детаљи о односима између СССР-а и западних савезника у Фолкландском рату мораћемо да причекамо још неколико година док поверљиве информација не престану да скупљају прашину у службеним архивима.

Хаиме Ногера,
Russia beyond