Иран: Москва одувек била отворена и јасна о својим намерама за разлику од САД

28-09-2017 12:05:16 | | фото: © Nazanin Tabatabaee Yazdi / TIMA / Reuters/ vostok.r |


Извор:
Восток, РТ

Доналд Трамп верује да је Иран диктатура, иако савезници Вашингтона у региону "нису видели гласачке кутије у својим земљама", рекао је министар спољних послова Ирана, додајући да Техеран остварује свој легитимитет и мандат од народа.

"Можда председник Трамп воли да размишља о Ирану као диктатури, али занимљиво је да сви његови савезници у региону нису чак ни видели гласачке кутије у својим земљама, али нека буде.", рекао је Мохамед Џавад Зариф, одговарајући на питање о политичким процесима у Ирану и куда је земља кренула.



"Оно што је важно, је да нашу легитимност и нашу моћ добијемо од нашег народа, за разлику од наших пријатеља у региону", казао је Зариф.

"Ми не добијамо наш легитимитет из `лепе војне опреме` коју добијамо из Сједињених Држава.", додао је он.

"Наше друштво није толико различито, имамо исте процесе", објаснио је Зариф.

"Немам кристалну куглу. Познајем играче, познајете играче у САД. Али, ако вас питам ко ће победити на следећим председничким избора у САД-у, можете ли ми рећи?", упитао је Зариф.

Упркос значајном утицају у Саудијској Арабији, Трамп је током своје недавне посете уговорио продају оружја, док се Техеран надао да ће радити заједно са Ријадом, како би побољшао безбедност на Блиском истоку.

"Немамо илузију да можемо искључити Саудијску Арабију из овог региона. Верујемо да је Саудијска Арабија изузетно важан играч у региону чију је улогу потребно поштовати", рекао је Зариф.


"Али ми очекујемо да Саудијска Арабија такође препозна да смо и ми важан део овог региона, те да се никада не може искључити Иран. Како ми никада нећемо покушати да искључимо Саудијску Арабију, тако и Саудијска Арабија мора да напусти ову илузију ", објаснио је он.

Осврћући се на ситуацију у Сирији, ирански министар спољних послова је саопштио да је Вашингтон потпуно преусмерио свој приоритет са борбе против терориста на спречавање Дамаска да не поврати контролу над својом границом са Ираком.

"Данас, чини ми се, да су се приоритети променили и да је за владу САД важније спречити да сиријска влада преузме контролу над границом са Ираком него да победи терористе", рекао је он.



Планови Вашингтона за Сирију остају мистерија, додао је Зариф, наглашавајући да је Москва у међувремену одувек била отворена и јасна о својим намерама и искрено желела да се реши криза.

"Разговарао сам са председником Путином, знам да председник Путин жели да се нађе мирно решење за Сирију јер сукоб не служи нашем интересу и не служи њиховом интересу", рекао је он.

"Да ли су САД спремне да то учине? Питајте неког ко је разговарао са председником Трамп недавно.", казао је Зариф.

Вашингтон и Техеран су у сукобу око будућности нуклеарног споразума који је ступио на снагу за време администрације Барака Обаме. Познат под именом Заједнички свеобухватни план акције, споразум између Техерана и шест водећих светских сила из јула 2015. предвиђа да Исламска република ограничи свој нуклеарни програм у наредних петнаест година у замену за укидање већ постојећих санкција.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут