Путин: Напредак у мирном решењу сиријске кризе заједнички успех Москве и Анкаре

28-09-2017 10:05:42 | | / vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Председник Владимир Путин назвао је напредак у мирном решењу сиријске кризе "заједничким успехом" између Москве и Анкаре након разговора са турским лидером Реџепом Таипом Ердоганом. Он је рекао да су споразуми створили "услове" да се оконча крвопролиће у ратом разореној држави.

"Деескалациионе зоне су де-факто створиле неопходне услове за окончање братоубилачког рата у Сирији и коначног пораза терориста, као и повратка сиријског народа у нормалан живот", рекао је Путин на конференцији за новинаре.


Ердоган је позитивно оценио сиријски мировни процес рекавши да је "срећан" због напретка оствареним на преговорима у Астани. Додао је да ови преговори "јачају мир".

Он је даље рекао да ће се гаранти процеса у Астани, укључујући Турску и Русију, сада "још више фокусирати на мере изградње поверења".

Ердоган је додао да су Москва и Анкара "посвећени политичком решењу сиријске кризе".


Говорећи о билатералним односима, двојица лидера су обећала да ће уклањати разне баријере које ометају трговину и инвестиције.

Путин је посебно нагласио да је успешна сарадња између релевантних министарстава већ омогућила укидање свих рестрикција турске пољопривредне робе за руско тржиште. Он је рекао да је пољопривредни извоз Турске у Русију порастао за више од 58 одсто у првој половини 2017. године као резултат ове промене у политици.

Ердоган је рекао да су Москва и Анкара поставиле циљ да достигну 100 милијарди долара у билатералној трговини.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут