Шпанска полиција запленила више од шест милиона гласачких листића

29-09-2017 12:15:21 | | фото: AP Photo/Emilio Morenatti/ vostok.rs |


Шпанска полиција запленила је више од шест милиона гласачких листића и коверти, као и 100 гласачких кутија у једном граду у Каталонији у оквиру настојања званичног Мадрида да блокира забрањени референдум о независности Каталоније, саопштили су полицијски извори.

Гласачки листићи најновији су у низу многих предмета које је полиција запленила у акцији спречавања одржавања референдума о независности североисточног шпанског региона Каталоније који је заказан за недељу, преноси АФП.

„Цивилна гарда (полицијске снаге) Шпаније запленила је 2,5 милиона листића, четири милиона коверти и 100 гласачких кутија у складишту у Игуалади“, рекао је извор који је говорио под условом да остане анониман.

Како наводи агенција, то су први гласачки листићи које је полиција запленила од како је пооштрена акција против одржавања референдума.

Неименовани извор рекао је и да је фирма која је обезбедила гласачке кутије саопштила да су оне наводно биле намењене „изборима у фудбалском клубу Барселони“, не откривајући детаље.

Портпарол клуба је потврдио да је та фирма заиста снабдела ФК Барселону гласачким кутијама за изборе за председника тог клуба у прошлости, али није могао да коментарише нешто више.

Према резултатима анкета, огромна већина грађана Каталоније је, упркос дубокој подељености у вези са независношћу тог шпанског региона, жељна да изађе на референдум и коначно реши то питање.

Уставни суд Шпаније је, са друге стране, тај референдум прогласио незаконитим, због чега Мадрид покушава да га заустави по сваку цену, користећи се правним средствима којима располаже.

То је, како агенција наводи, изазвало даље протесте у Барселони и другим градовима Каталоније, па чак и у Мадриду, а интернет странице које су промовисале референдум су угашене.

На хиљаде полицајаца је распоређено у Каталонији и они треба да помогну у стражарењу и да онемогуће људе да приступе гласачким местима у недељу.

Танјуг