„Изненада смо открили да је све ове године у Сирији највише помогао Мајкл Фелон“

29-09-2017 07:10:06 | | фото: © Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Руско министарство одбране саопштило је оштар приговор тврдњи секретара одбране Велике Британије Мајкла Фаллона да је Велика Британија учинила "велики допринос у "сакаћењу" Исламске државе" у Сирији и Ираку.

"Док се сиријска војска уз пордшку руских ваздухопловних снага, ближи победи над терористима, изненада откривамо да је све ове године, негде иза нашег леђа, био Мајкл Фелон који је више него било ко помогао у борби против терориста ", рекао је портпарол Министарства одбране Руске Федерације генерал-мајор Игор Конашенков.

Конашенков се је потом запитао: "Где су биле британске "снаге добра", када је "Исламска држава" средином 2015. године скоро освојила трећину Ирака и читаву Сирију?"

Он је навео да је сам британски министар рапортирао да су од 2014. године британске краљевске оружане снаге извеле свега 1.500 напада на ДАЕШ у Ираку и Сирији. Поређења ради, руска авијација је извела више од 99.000 прецизних напада на терористе само у Сирији, што је и довело до стратешког преокрета у борби против ДАЕШ-а.

„Ако се британски допринос у борби против ДАЕШ-а може назвати немерљивим, онда је то пре у смислу његове безначајности него у смислу размера труда“, навео је Конашенков.

"Британија је од 2014. године учинила "непроцењив допринос" кампањи како би поткопала потенцијал "Исламске државе" ", рекао је претходно Мајкл Фелон.

На трећу годишњицу учешћа Велике Британије у кампањи против ове радикалне групе, Фелон је изјавио да је британска улога била друга, одмах после САД у коалицији под вођством САД.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут