Дачић: На Западу постоји велика антируска хистерија због Центра у Нишу

30-09-2017 08:41:03 | | / vostok.rs |


На Западу постоји велика антируска хистерија, каже шеф српске дипломатије и додаје да "су сви на свету чули за Хуманитарни центар у Нишу, који, иначе, чине петоро Срба, четворо Руса и неколико возача и преводилаца и једна сабака, то јест пас". Дачић је рекао и да ће бити одређено око 30 шефова дипломатско-конзуларних представништава у наредних шест месеци.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да још није донета одлука о давању дипломатског имунитета Руско-србском хуманитарном центру у Нишу и истакао да је Србија изложена великим притисцима тим поводом, а да ће одлуку донети у складу са сопственим интересима.

"Очигледно је да постоји велика антируска хистерија у западним земљама и да се све тумачи кроз то да Русија има велики утицај на наш регион. Они мисле да је тај утицај штетан. Рекао сам им тада када су о томе говорили, да ми имамо другачији утисак, да су били штетнији неки утицаји других, са друге хемисфере, него са источне, барем кад је реч о Србији и србском народу", рекао је Дачић новинарима након састанка са Рогозином у Москви.

Упитан да ли је и на састанку било речи о томе, министар је рекао да је то тема којом се бавимо и којом се нарочито медији баве у последњим годинама, као и Запад.

Како каже, две су теме нарочито популарне сада на западној хемисфери кад је реч о нашем региону, прва тема је Ниш, а друга је зашто се праве индустријске зоне за руске фабрике у Србији.

"Мислим да су сви на свету чули за Хуманитарни центар у Нишу који, иначе, чине петоро Срба, четворо Руса и неколико возача и преводилаца и једна сабака, то јест пас. Ако је то шпијунски центар од чега треба да се плаши цела западна хемисфера, онда мислим да смо много ниско пали", истакао је Дачић.

Према његовим речима, западна хемисфера сматра да би био антиамерички, антизападни акт уколико се тако нешто потпише са Руском Федерацијом.

Центар у Нишу, апострофирао је Дачић, искључиво је хуманитарни центар који се до сада доказао помагањем у гашењу пожара, у поплавама.

"Они питају зашто онда хуманитарни центар да има имунитет. Па и Црвени крст се бави хуманитарним стварима и има пун дипломатски имунитет, за разлику од Центра у Нишу, који треба да има имунитет на нивоу возача и секретарице у америчкој амбасади", рекао је Дачић.

Министар је подвукао да се због тога врше велики притисци на Србију.

"Врше се велики притисци са Запада на те две теме и зато тој теми мора да се приступи веома озбиљно. Америка директно каже да ће то бити тумачено као антиамерички акт", рекао је Дачић.

Министар је поручио да ће Влада Србије, како све те ствари не би изазивале проблеме нашој спољнополитичкој позицији, добро анализирати целу ситуацију и доносити одлуке у наредном периоду.

"Убеђен сам да то питање мора да се реши на један или други начин. Онако како смо ми то замислили када је Центар формиран, сасвим је логично да он не може да ради без овог другог дела. Све у свему, или треба радити на томе или затворити тај центар", рекао је Дачић.