Косачов: Кратковидо, глупо и апсурдно изгледа политика ширења санкција САД на хуманитарну сферу

01-10-2017 12:02:35 | | фото: © Sputnik/ Maksim Blinov/ vostok.rs |


Председник Комитета Савета Федерације за међународне послове Константин Косачов у разговору за РТ прокоментарисао је то што је амерички председник Доналд Трамп потписао указ о продужењу забране за финансирање програма културне и образовне размене између САД и Русије.

Сенатор је навео да политика санкција није решење проблема, јер чак ни најоштрије санкције САД против Русије нису дале никакве резултате.

„У позадини тога, тим пре, кратковидо, глупо и апсурдно изгледа политика ширења санкција на хуманитарну сферу. Контакти омладине, образовни и културни контакти — то је нешто што може помоћи нашим државама да се опет зближе и нормализују односе, укључујући економску и политичку сферу. Сада амерички председник фактички спроводи политику свог претходника, покушавајући да санкције учини свеобухватним и глобалним. То говори да је он или незаинтересован за нормализацију наших односа или да не улази много у детаље и да потписује документа која му приносе“, рекао је Косачов.

Руски сенатор је подсетио да је Трамп именовао генералног секретара САД Рекса Тилерсона као лице одговорно за санкције према Русији. Према његовом мишљењу, таква одлука „пре ствара оптимизам, него песимизам“.

„Имам осећај да се лично господин Тилерсон и можда неки део Стејт департмента држе разумније позиције од Конгреса САД. У том смислу они ће радити не према најоштријем, већ, вероватно, према минималном или максимално меком сценарију. То је само претпоставка, али желели бисмо да верујемо да ће коначни резултат бити да са америчке стране неће радити штампачи, они који штампају законе, већ да ће се водити нормална политичка логика и користити здрави разум“, закључио је сенатор.

Раније је објављено да је председник САД Доналд Трамп потписао указ којим се продужују санкције на годину дана за финансирање програма програма културне и образовне размене између САД и Русије.