Захарова: Москва ће узвратити ако се настави притисак на руске медије

01-10-2017 06:05:58 | | / vostok.rs |


Москва би могла да одговори уколико америчке власти наставе да врше притисак на руске медије који послују на територији САД, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Према речима Захарове, грађани морају да разумеју да уколико америчке власти не створе услове у којима новинари могу да се осећају безбедно, реакција Москве ће уследити.

„То није наш избор“, рекла је Захарова гостујући на руској телевизији „Русија 1“.

Према њеним речима, Русија није депортовала ниједног страног новинара, ма какво он мишљење имао о руским властима.

„Да ли смо икада одузимали акредитација било ком страном новинару? Да ли смо икога ускраћивали за визу?“, упитала је Захарова али додала и да су САД покренуле кампању не само против телевизије РТ, већ и против агенције Тасс, као и других руских медија и новинара.

„Не би требало одговарати силом. Нећемо правити ту грешку јер је за нас слобода медија апсолутно света. Одговори би требало да буду слични - одговарање на лош материјал пружањем више информација“, закључила је Захарова.

ПОВЕЗАНЕ ТЕМЕ:

Уништено представништво РТ у Бањалуци

Иако је државна политика ослоњена на Москву, на терену се често дешавају различите врсте притисака на руске медије и њихове представнике. Јавност до сада о томе није била информисана, да се не би нарушавала слика складних односа Москве и Бањалуке. Појединци су такав став Москве схватили као слабост, а не услугу.



Уништено представништво РТ у Бањалуци

-
Идентична ситуација се догодила у Бањалуци 2006. године када је антитерористичка јединица МУП-а РС насилно упала у дописништво РТ и однела комплетну опрему, видео архив, рачунаре, дискове и документацију. Одузета је и документација Србско-Руског братства „Мост“.







Сви руски ТВ канали ће престати емитовати сигнал на кабловском мрежама у Републици Србској

-
Руски државни тв и радио канали у Републици Србској ће бити угашени у периоду од 48 часова у знак протеста против злоупотребе овлашћења једног од министара из Владе Републике Српске, a у погледу гушења медијских слобода и покушаја застрашивања.