Путем памћења србских и руских хероја

02-10-2017 04:04:12 | | фото: Руско-српски хуманитарни центар/ vostok.rs |


Министарство одбране Србије наставља славну традицију поштовања и сећања на српске и руске војнике који су пали у биткама током балканских и Првог светског рата.

Ову акцију је покренуо одред извиђача “мајор Драгутин Гавриловић” уз подршку Министарства одбране Србије пре недељу дана. Када је руководство СРХЦ-а добило позив да учествује у овом меморијалном путу и да помогне у његовој организацији, одговор је био једноставан - учествујемо, Саопштио је Руско-србски хуманитарни центар.

Учесници акције, 10 људи, тражили су напуштене гробнице палих бораца у Македонији, обележавали њихове координате и сређивали гробља. Одред је ишао земљаним путем где је само „Лада Нива“ успела да прође.

Експедиција је трајала 5 дана, али је посао који је урађен велики и важан. Само на једном гробљу у близини села Будимирци, десетине гробова је било пронађено, обновљено и очишћено. Појавила су се имена заборављених хероја Вељка Митића, Бранка Ђурђевића и многих других.

У завршној фази експедиције на Кајмачкалан, где се налазе остаци хиљада погинулих војника у биткама током 1915-1916, група је посетила гробље и капелу Светог Илије и обавила неопходне радове. На Солунском фронту се преко десет хиљада руских војника јуначки борило заједно са Србима. Иако Солунски фронт није заборављен, судбина гробаља је супротна. На жалост, судбина Друге специјалне руске пешадијске бригаде исто се не памти. У овим местима се налазе посмртни остаци 65 официра и 4149 војника и подофицира, руских хероја.

Данашња акција је наставак славних традиција србског народа, још 1935. године на Новом гробљу у Београду је био отворен Споменик руске славе - обелиск у знак сећања на учешће руских војника у Великом рату. Тамо се у споменику гробнице чува списак имена и пепео 493 бораца Друге специјалне руске пешадијске бригаде, који су пренешени са гробница Солунског фронта.

Ово је већ друга заједничка руско-србска експедиција. Руски спасиоци из РСХЦ-а су 2014 године учествовали у пројекту „Велики рат“.