Косачев: Они који су признали Косово силом одвојено од Србије су схватили да су отворили Пандорину кутију

03-10-2017 08:51:54 | | Фото: Дмитрий Духанин / Коммерсантъ/ vostok.rs |


Они који су имали улогу у распаду Југославије и који су признали једнострано проглашену независност Косова, можда су схватили да су отворили Пандорину кутију коју ће сада бити изузетно тешко затворити, оценио је председник Комитета за међународне односе Савета Руске Федерације Константин Косачев.

Говорећи о „случају Каталоније“, у којој је у недељу одржан референдум о независности, Косачев је изнео неколико ставова у вези са референдумом, као и неколико претпоставки о томе како би ситуација даље могла да се развија.

„Они који су имали улогу у распаду Југославије и који су признали Косово, силом одвојено повредом суверенитета Србије, можда су схватили да су отворили Пандорину кутију коју ће сада бити изузетно тешко затворити. Политичка експедитивност уништава принцип и то је главни закључак“, рекао је Косачев и додао да постоји и хуманитарни аспект.



Истовремено је прогнозирао да ће Каталонија после референдума и даље бити део Шпаније, али уз ширу аутономију.

Косачев сматра да се гласање на референдуму не може игнорисати, а као разлог за оптимизам види то што су Мадрид и Барселона показали спремност на дијалог.

„Због тога верујем да ће сценарио највероватније бити дуги преговори након којих ће Барселона остати део Шпаније, али под новим условима уз ширу аутономију“, рекао је Косачев.

Ипак, упозорио је да је тај сценарио остварив уколико ниједна страна не изазове сукоб што „није искључено“.