ЕУ су лицемери, подржавали су стварање Косова јер су хтели слабу Србију - Дачић

03-10-2017 10:18:06 | | / vostok.rs |


На примеру Косова је речено "могући су једнострани потези и онда ћете зависити од наклоности великих сила" – ту нема међународног права, то је политика силе, поручује шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"Све што говоримо о двоструким аршинима никако не треба протумачити као неку нашу примедбу на очување територијалног интегритета и суверенитета Шпаније. Шпанија је наш велики пријатељ и за разлику од неких других чланица ЕУ није признала једнострано проглашену независност Космета", рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да је то једнострани акт Каталоније, као што је био и једнострани акт Косова.

"Ми смо упозоравали и данас упозоравамо да се ова Пандорина кутија неће зауставити на Србији, односно на случају Косова, има много оваквих случајева. Велика Британија је распустила парламент Ирске јер је донео олуку о независности, многе друге земље имају другачије ставове кад је реч о њиховим проблемима у односу на оно што је било на КиМ", рекао је Дачић.

Коментаришући речи портпарола Европске комисије Маргаритиса Схинаса који је рекао да је Косово било специфичан случај и да је "то била позиција усвојена од стране различитих декларација УН и различитих резолуција УН и међународне заједнице", Дачић је указао да то није тачно.

"Косово не може бити издвојен и специфичан случај, нема никаквих резолуција Савета безбедности УН. Мислим да представник Европске комисије појма нема о чему говори. Негде је то прочитао, сада не може да објасни и зато прича глупости. Не постоје резолуције УН осим Резолуције 1244 која говори о територијалном интегритету и суверенитету Србије. То што је учињено према Србији је кршење међународног права. Оно што смо упозоравали – десило се и Каталонија неће бити једини пример таквих сепаратистичких тенденција у Европи", рекао је Дачић.

Министар спољних послова не очекује да ће нека од 22 државе чланице ЕУ које су признале независност Косова сада променити мишљење.

"Таман посла, то је нереално очекивање. Грешиће до краја. Како да кажу 'погрешили смо' – морали би да пљуну сами на себе. То може Трамп да каже за бившу америчку политику, неко ново руководство, али то је била суштина њихове политике. Бомбардовали су нас због Косова, неће сада рећи да су погрешили. Али обиће се то њима у главу. Жао нам је што је реч о Шпанији, јер то је наша пријатељска земља, али је Пандорина кутија оторена. На примеру Косова је речено 'могући су једнострани потези и онда ћете зависити од наклоности великих сила'. Ту нема међународног права, то је политика силе", истакао је Дачић.

На констатацију да из ЕУ није било реаговања на поступање шпанске полиције, Дачић је рекао да ће, када су њихови интереси у питању, наћи начина да то оправдају.

"Не треба да се мешамо у унутрашње ствари Шпаније. Зна се зашто смо против оваквог поступка Каталоније, јер није у складу са међународним правом и зато што су једнострани поступци као што је било и на Косову", рекао је Дачић.

Коментаришући графите у Војводини и одлазак лидера ЛСВ-а Ненада Чанка у Барселону, Дачић је рекао да није "накарадна политика само у Бриселу", већ и да овде има представника.

"Када РС у облацима говори о референдуму, онда је то антиевропски, антицивилизацијски и антисрбски. Нека иду у Бањалуку да подржавају референдум Срба у БиХ", каже Дачић.

Захтев да се Косово прими у Унеско још није поднет јер, како Дачић каже, Приштина тумачи да може и на самој Генералној конференцији да поднесе захтев.

"Нека пробају, никога не провоцирам али сигуран сам да и они који су раније признали Косово, а најгора је ситуација у ЕУ јер су они лицемери, подржавали су стварање Косова јер су хтели слабу Србију на Балкану. То им неће поћи за руком", закључио је Дачић.