Русија сачувала лидерску позицију у испоруци гаса

03-10-2017 02:07:12 | | фото: © East News / Ukrafoto/ vostok.rs |


Цена производње једног барела нафте у Русији износи између 3 и 8 долара, саопштио је заменик министра енергетике Русије Антон Ињуцин.

„Због ниске цене производње нафте, између 3 и 8 долара за барел, наша ресурсна база остаје једна од најконкурентнијих у свету“, наводи магазин „Руска енергетска недеља“ речи заменика министра енергетике.

Према Ињуциновим речима, Русија је прошле године сачувала лидерску позицију у испоруци гаса на светском тржишту, где је њен удео износио 20 одсто, али је и повратила прво место у испоруци течних угљоводоника — извезла је 12 одсто нафте и 9 одсто нафтних деривата.

„Основни изазови за руске нафташе повезани су са техничком застарелошћу и ограниченим приступом финансијским ресурсима, укључујући и санкцијама. Стратегија се заснива на томе да се повећа технолошка сарадња са партнерима из држава Пацифичког региона и других региона који се нису придржавали санкција, стварајући са њима инвестиционе фондове за финансирање великих пројеката и организујући замену критички важне опреме која се набавља у иностранству“, нагласио је Ињуцин.

У марту ове године министар енергетике Русије Александар Новак саопштио је да Русија располаже са откривеним залихама нафте и гаса за више од 50 година, док је цена производње нафте тада износила између 10 и 15 долара за барел.