Лавров: Русија и Саудијска Арабија одлучне да повећају сарадњу у свим областима

05-10-2017 06:55:15 | | фото: kremlin.ru/ vostok.rs |


Русија и Саудијска Арабија одлучне су да повећају сарадњу у свим областима, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров после састанка саудијског краља Салмана бин Абдулазиза ел Сауда и председника Русије Владимира Путина.

„То је био пријатељски, исцрпан разговор, заснован на обостраној жељи Москве и Ријада да доследно граде узајамно корисну сарадњу у свим областима. Наши лидери детаљно су разговарали о стању и путевима даљег развоја, побољшању сарадње у трговинској, економској, инвестиционој, културној и хуманитарној сфери“, рекао је Лавров.

Руски министар је додао да су лидери две земље поздравили оснивање још једне комисије, „комисије за војно-техничку сарадњу, која би требало да одржи свој први састанак до краја ове године“.

„Уверени смо да ће пакет докумената који су данас потписани створити неопходан правни оквир за даљу сарадњу и њено продубљивање, али и да ће нам такође омогућити да руско-саудијско партнерство доведемо до новог квалитетног нивоа“, додао је министар.

„Међу секторима за које су данас постигнути споразуми, поменућу, наравно, енергетику, али не само традиционалну, већ и нуклеарну енергију, сарадњу у истраживању свемира, у агроиндустријском комплексу и инфраструктурним пројектима“, истакао је Лавров.

Председник Русије и краљ Саудијске Арабије разговарали су о ситуацији на Блиском истоку и у Северној Африци, рекао је Лавров.

„Председник Путин и краљ Салман одржали су детаљну, поверљиву размену мишљења о најважнијим аспектима ситуације на Блиском истоку и Северној Африци. Посебан акценат стављен је на Сирију, Ирак, Либију, Јемен, на ситуацију у зони Персијског залива и на палестинско-израелско решење“, рекао је Лавров.

„Приликом разматрања свих проблема у овом региону још једном је истакнуто заједничко схватање приоритета одлучне борбе против тероризма“, рекао је Лавров.

Он је додао да је „на то усмерена иницијатива коју и Русија и Саудијска Арабија промовишу у Уједињеним нацијама и на међународној сцени“.

„Наравно, јасно је да борба против тероризма подразумева одлучно супротстављање екстремистичкој идеологији. Саудијске колеге смо упознали са одговарајућим приступима које тренутно разматра Савет безбедности УН“, рекао је руски министар спољних послова.

Краљ Саудијске Арабије позитивно је оценио напоре Русије да реши сиријски проблем и подржи процес у Астани, рекао је руски министар спољних послова на конференцији за новинаре.

„У овом контексту, краљ Салман позитивно је оценио напоре који се улажу за решавање сиријског проблема у оквиру астанског формата. Русија са своје стране подржава напоре краљевине Саудијске Арабије за уједињење сиријске опозиције на конструктивној платформи преговора са властима на основу Резолуције 2254 Савета безбедности УН“, рекао је Лавров после разговора руског председника и краља Саудијске Арабије.