РТ: Могуће реципрочне мере против медија САД као одговор на притисак Вашингтона- Захарова

06-10-2017 10:55:42 | | фото: © Mikhail Voskresenskiy / Sputnik/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Москва може да предузме мере против америчких медија као одговор на притисак Вашингтона против руских медија, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова, након седнице Савета Федерације на којој је разматрана напета ситуација.

"Наше законодавство предвиђа могућност увођења реципрочних ограничења против медија држава које имају рестриктивне прописе који ограничавају професионалне активности руских новинара", саопштила Захарова.

Одбор Савета Руске Федерације за заштиту суверенитета је тело које надгледа страно мешање у унутрашње послове земље, а четврта седница се фокусирала на проблеме са којима се суочавају руски медији у САД-у. Захарова је даље казала да руски закони дозвољавају званичницима и министарству спољних послова да предузму реципрочне мере које могу укључити и потпуну забрану емитовања за америчке медије, укључујући и приватне.

На седници је присуствовала и главни уредник РТ-а Маргарита Симоњан и бивши руски амбасадор у САД-у Сергеј Кисљак, који су изнели своје ставове о тренутној ситуацији.

Симоњаниова је посебно истакла, да према тврдњама адвоката РТ-а у САД-у, особље америчке редакције могло би се суочити са хапшењима, а РТ са имовинском запленом ако се не региструје као "страни агент", како то захтева Министарство правде САД.

"Примили смо писмо америчког Министарства правде, у којем се захтева да се региструјемо као страни агент. До 17. октобра морамо да се "самобичевати" и рећи да смо страни агенти", истакла је Симоњанова, додајући да "наши адвокати кажу да ако се амерички огранак РТ-а не региструје као страни агент, уследиће хапшења наших запослених и одузимање имовине - апсолутно озбиљне ствари".