Хелсиншка комисија: Путин поред подривања демократије уништава независне медије

08-10-2017 12:27:57 | | / vostok.rs |


"Напори московске пропаганде су под истрагом Конгреса, док се неки законодавци залажу за појачану подршку америчким емитерима у Русији, које финансира влада САД, наводи се усаопштењу Хелсиншке комисије, агенције владе САД која надзире "демократију и људска права" у Европи.

"Слобода штампе је важнија сада неко икад пре и апсолутно је неопходна да би се супротставили све смелијем Владимиру Путину", рекао је конгресмен Стив Шебот.

Шебот и конгресмен Адам Шиф рекли су Хелсиншкој комисији да је Одбор гувернера за међународно емитовање (ББГ), који надгледа Глас Америке и друге америчке међународне емитере, "есенцијалан".

Такође су рекли да Русија "врши утицај" кроз медије које финансира држава, попут Раша тудеј, као и садржајима на платформама друштвених мрежа попут Фејсбука и Твитера.

"Снажна, независна слободна штампа је природна препрека Путиновој великој стртегији. Морамо да наставимо да подржавамо напоре ББГ-а и Гласа Америке да обезбеде балансирану и свеобухватну платформу у региону", рекао је Шебот.