Путин: Русија очекује рекордне приносе жита икада забележене

08-10-2017 06:21:49 | | фото: © РИА Новости / Алексей Мальгавко/ vostok.rs |


Председник Русије честитао је пољопривредницима и радницима у прерађивачкој индустрији професионални празник, наглашавајући да се ове године очекују рекордни приноси жита од 130 милона тона, што је набољи резултат икада забележен на домаћим пољима.

Пољопривреда и агроиндустријски комплекс уопште данас спадају у области са најдинамичнијим развојем у нашој привреди. Ове године очекујемо рекорне приносе жита од 130 милиона тона, што је најбољи резултат икада забележен. Притом треба рећи да такви показатељи нису остварени у најповољнијим временским условима, наводи се у тексту председниковог обраћања објављеног на сајту Кремља.

Путин је захвалио људима који раде у пољопривреди на „тешком, напорном, али веома важном послу“. Он је нагласио да Русија потврђује статус водеће земље у свету по производњи и извозу жита. Руски председник истакао је и позитивну динамику у производњи свињетине и пилетине, као и приносима шећерне репе, воћа и других култура.

По његовим речима мере усмерене на стимулисање ове области показале су се као врло ефикасне, а развијају се не само крупна предузећа него и мања индивидуална сеоска газдинства.

Треба ићи напред, повећавати еколошки чисту производњу, јачати позиције на домаћем и страном тржишту и правилно користити природне предности наше пољопривредне производње, рекао је Путин.

Додао је да је приоритет власти повећање квалитета живота на селу.

Министар пољопривреде Александар Ткачев недавно је најавио да ће Русија овогодишњим родом оборити совјетске рекорде по приносима пшенице, преноси портал Взгляд.

Russia beyond