Захарченко: Једина платформа где са Кијевом може да се разговара јесте „Минск“

10-10-2017 02:12:17 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Лидер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко је у интервјуу за портал „Украјина“ изјавио да се нада очувању Минских споразума након што је Врховна рада Украјине усвојила закон о реинтеграцији Донбаса.

„Украјина наставља да крши Мински споразум, али једина платформа где са њом може да се разговара јесте Минск. И надамо се да она неће никуда нестати и да се неће променити. Услови за промену конфигурације узајамних односа још нису створени. Нема активних војних операција, јер нема ни озбиљних реалних кршења“, рекао је Захарченко.

Раније је Рада одобрила нацрт закона о реинтеграцији Донбаса који је предложио председник Петро Порошенко. Документ, између осталог, даје председнику право да употреби Оружане снаге Украјине у региону у миру, како би се спровеле мере за обезбеђивање суверенитета земље. Ово ће легитимисати употребу војске на истоку земље без објаве рата.

Захарченко је похвалио рад посматрача Специјалне надзорне мисије ОЕБС-а у Донбасу, истичући да њено особље објективно процењује ситуацију у региону.

„Они сада генерално објективно процењују ситуацију, бележе нарушавања и отворено оптужују или нас или другу страну. И сада мисија заиста запажа да у 90 одсто случајева ми не почињемо гранатирање“, нагласио је Захарченко.

Одговарајући на питање о изгледима за увођење мировних снага у Донбас, лидер ДНР је истакао да се ради о безбедносној мисији УН. Он је додао да сматра да ако је мисији ОЕБС-а и потребна заштита, онда је то само од гранатирања од стране украјинских снага безбедности.

„Што се тиче мисије ОЕБС-а, њој ништа не прети, осим мине или гранате са украјинске стране. Они су овде већ четири године и раде, нико их не убија“, објаснио је Захарченко.