Рама: Турска за разлику од Русије покушава да намеће ништа балканским земљама

12-10-2017 08:27:19 | | фото: protothema.gr/ vostok.rs |


Премијер Албаније Еди Рама у интервјуу за италијански лист „Република“ изјавио је да Русија користи Србију „као пиона на шаховској табли“ и да између турског и руског утицаја на Балкану постоји „важна разлика“, јер Турска „не покушава да намеће ништа балканским земљама“.

Рама се у Риму састао са премијером Италије Паолом Ђентилонијем.

Упитан зашто је Балкан стално на мети Русије, Турске, аутократских сила, које као да ту спроводе део својих геополитичких ривалитета, Рама је казао:

„Постоји важна разлика, према нашем мишљењу, између Турске и Русије. Ми Албанци Турску видимо као државу региона, који покушава да игра своју улогу без покушаја наметања било чега балканским земљама.“

Рекао је и да је Турска „земља која је везана за евроатлантску перспективу“.

„Русија има везу са Србијом, са словенским светом, али користи ту везу као да је у питању пион на шаховској табли руских геостратешких интереса“, оценио је Рама.

Он је на питање да објасни шта значи његова тврдња да након ратова деведесетих година прошлог века балканске земље треба да се трансформишу „из непријатеља у суседе“ и какав однос Албанија има са Србијом, подсетио да је „пре четири године био први албански премијер који је посетио Београд од 1946. године“ и да је „председник (Србије Александар) Вучић био први који је дошао у Албанију за последњих 60 година“.

„Радимо на амбициозном плану укидања царинских стопа и олакшавања трговине и то ће нам корак по корак помоћи у превазилажењу наших разлика и у решавању наших спорова. Косово је тачка неслагања, али се бавимо том темом, можемо да сарађујемо“, казао је Рама.

Он је рекао да „Албанија и Албанци као земља и народ остају најнаклоњенији Европи".

„И то није само зато што желимо да постанемо пуноправни члан политичког и економског блока који осећамо као свој дом и који ће помоћи нашем развоју, нашој стабилизацији. То је и зато што је Балкан и даље регион у којем је сећање на европске ратове и даље живо. Историја може да се понови, а ЕУ је настала и дугује свој успех томе што је гарантовала европским народима мир и просперитет незабележен у прошлости“, навео је албански премијер.

Танјуг