РТ: САД стоје иза свих регионалних конфликата и криза - Рохани

13-10-2017 10:17:11 | | фото: © Carlos Barria / Reuters/ vostok.rs |


САД се можда суочавају са изолацијом због свог противљења међународно одобреном нуклеарном споразуму са Ираном, упозорио је председник Ирана Хасан Рохани. Раније данас Доналд Трамп је саопштио да неће поново верификовати споразум из 2015. године, те да ће се наметнути додатне санкције Техерану.

"Иран и његови грађани никада неће пристати на притисак од било које стране владе", додао је председник.

"Ниједан председник не може да поништи међународни документ који подржавају Уједињене нације", додао је Рохани.

“Иза свих регионалних конфликата и криза стоје Сједињене Америчке Државе”, рекао је Рохани.

Уколико буду угрожени његови национални интереси, Иран ће достојно одговорити на потезе Америке, додао је ирански председник.

Рохани је одбацио америчку анти-нуклеарну реторику, рекавши да су САД једина земља која је икада користила атомску бомбу.


Раније у петак, Трамп је најавио да његова администрација неће потврдити нуклеарни споразумом са Ираном и најавио нове санкције против Техерана.


Амерички лидер је рекао да жели да Конгрес изађе са законским предлогом који ће изменити нуклеарни споразум. Ако преговори са Техераном о амандманима не успеју, "споразум ће бити прекинут", упозорио је он.


Ово саопштење Трампа долази упркос ранијој потврди Агенције за међународну атомску енергију да Иран поштује обавезе из споразума.

Трумп је одувек критиковао ирански договор, који је потписан 2015. године након вишегодишњих преговора Техерана и групе светских сила, укључујући САД, Велику Британију, Русију, Француску, Кину, Немачку и ЕУ.