Лавров: Русија у односима са САД делује на основу својих интереса

16-10-2017 04:11:57 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Одбијање дијалога Русије и САД о стратешкој стабилности било би неодговорно, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Ми имамо прагматичан приступ сарадњи са Сједињеним Америчким Државама. Тамо где се ово може искористити за решавање регионалних, глобалних проблема, ми ћемо са њима сарађивати. Ово се тиче дијалога о стратешкој стабилности. Без обзира на то, ако напустимо такав дијалог, то ће бити неодговорно. И задовољан сам што нова администрација не избегава овај разговор. А то се тиче и одређених аспеката, рецимо, ситуације у Сирији“, истакао је Лавров.

Русија у односима са САД не делује по принципу „око за око“, већ на основу својих интереса, рекао је руски министар.

„Веома често чујем, и у Русији говоре да не треба поступати по принципу ако вас неко удари по левом образу, окрените десни, већ треба поступати по принципу ’око за око, зуб за зуб‘. Ми ипак реагујемо полазећи од наших сопствених интереса“, рекао је Лавров на панелу на Светском фестивалу младих и студената.

Америчке власти раније су скинуле заставе Русије са одузетих руских конзуларних зграда у Сан Франциску и трговинске мисије у Вашингтону. Москва је инцидент назвала „непријатељском акцијом“ и „грубо вређање државног симбола Русије“ и запретила реципрочним мерама. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила је да је руска страна већ упутила снажан протест америчким властима.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут