Лавров: Русија и ЕУ једнако заинтересоване за укидање економских санкција

16-10-2017 04:35:08 | | / vostok.rs |

Русија и ЕУ једнако су заинтересоване за укидање економских санкција и то ће се ускоро догодити, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на панел расправи „Глобална политика и њен програм: како заштитити свет“ у оквиру Светског фестивала младих и студената одговарајући на питање немачке студенткиње.

„Све више политичара и представника бизниса наглас говори да то прелази све разумне границе, да је неопходно вратити се нормалној коегзистенцији. Такви гласови чују се у Француској, Италији, Немачкој и низу других земаља“, рекао је Лавров. „Мислим да ће разум превладати“.

Према речима министра, „оружје са две оштрице“, санкције, постале су разлог да се трговински промет између Русије и ЕУ преполовио. „Чињеница да је трговински промет између Русије и ЕУ, који је недавно превазилазио 400 милијарди евра, готово преполовљен — представља директан резултат не само ситуације у цену, цена нафте и гаса, већ и резултат санкција које су уведене и на које смо били приморани као одговор да предузмемо контрамере“, објаснио је Лавров.

Као одговор на захтев немачке студенткиње да да савет шта треба да учини немачка омладина у овој ситуацији, министар спољних послова се нашалио: „Већ нас оптужују да се мешамо у изборе у Сједињеним Америчким Државама, Немачкој, Француској и Шведској, а ви желите да се мешамо у вашу економију?“

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут