Москва се залаже за мирно решавање свих питања између Багдада и Курда

16-10-2017 04:53:42 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Москва се залаже за мирно решавање свих питања између Багдада и Курда и на основу територијалног интегритета Ирака, али уз поштовање интереса Курда, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Наравно, ми смо за решавање свих питања, која су на дневном реду у Ираку између Багдада и Курда, политичким и дипломатским средствима, мирно, на основу територијалног политичког интегритета Ирака, али уз поштовање легитимних права и интереса курдског народа“, истакао је Песков.

Он је истакао да Русија цени односе са обема странама.

„Русија одржава добре односе са Багдадом. Имамо прилично велик обим трговинских и економских односа са Ираком. Остварују се контакти на различитим нивоима. Тамо раде наше компаније. Осим тога, Русија је такође развила прилично топле и пријатељске односе са ирачким Курдима и Русија цени обе стране“, додао је Песков.

У ноћи између недеље и понедељка, ирачки премијер Хајдер ел Абади наредио је операцију за обнову безбедности у спорној курдистанској провинцији Киркук. Конфликт између Багдада и курдске аутономије око припадности провинције Киркук погоршао се након референдума о независности који су Курди одржали 25. септембра без пристанка ирачких власти.