ЕУ позива САД да наставе да се придржавају Споразума са Ираном

17-10-2017 10:39:01 | | / vostok.rs |


Европска унија позвала је на решавање ненуклеарних питања са Ираном, не дотичући споразуме о решавању његовог нуклеарног проблема, наводи се у заједничкој изјави министара спољних послова земаља-чланица ЕУ.

„Изражавајући забринутост због балистичких ракета и повећања напетости у региону, ЕУ подсећа да би они требало да се решавају ван Заједничког свеобухватног акционог плана у одговарајућим форматима и форумима“, саопштили су министри.

Европска унија позвала је САД да узму у обзир безбедност земље, њених партнера и земаља региона у процесу одлучивања о судбини споразума о решавању иранског нуклеарног проблема, наводи се у саопштењу министара иностраних послова ЕУ о Заједничком свеобухватном акционом плану (ЦАПА).

Министри који су на данашњем састанку разговарали о том питању нагласили су да се одлука америчког председника Доналда Трампа да не потврди да Иран испуњава услове Споразума „налази у контексту унутрашњег процеса у Сједињеним Америчким Државама“.

„ЕУ позива САД да наставе да се придржавају Споразума и узму у обзир последице за безбедност САД, њених партнера и региона, пре него што предузму даље кораке“, истакли су министри.