Ердоган: Не могу САД да сматрам цивилизованом државом

23-10-2017 09:18:25 | | фото: Adem Altan/AFP via Getty/ vostok.rs |


Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да не може САД да сматра цивилизованом државом након што су америчке власти наредиле да се ухапсе његови телохранитељи током његове посете Вашингтону у мају.

Америчке власти оптужиле су раније 19 људи, међу којима и 13 сарадника турске службе безбедности, за напад на учеснике протеста током Ердоганове посете Вашингтону.

Тада су се телохранитељи турског председника сукобили с учесницима протеста курдских активиста испред резиденције турског амбасадора у САД.

Ердоган, који је боравио у америчкој престоници, према видео-снимку с места инцидента, лично је пратио како његови телохранитељи туку демонстранте.

Стејт департмент изразио је протест Турској. Анкара је одбацила оптужбе на свој рачун и саопштила да се инцидент догодио услед одбијања америчких власти да предузму неопходне мере безбедности.

„Ако се изда наређење за хапшење 13 телохранитеља у земљи у коју сам дошао у посету на основу позива, онда, нажалост, не могу да кажем да је та земља цивилизована“, рекао је Ердоган у Истанбулу.