Изјава председника Авганистана о сарадњи Русије са талибанима неприхватљива

24-10-2017 11:13:38 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије саопштило је да су за Москву неприхватљиви наводи авганистанског председника Ашрафа Ганија о наводној сарадњи Русије са талибанима.

„Приметили смо неколико извештаја у авганистанским медијима, током скорашње посете провинцији Пактија, о коментарима председника Ганија о сарадњи Русије са талибанима. Сматрамо да је таква изјава председника пријатељског Авганистана неприхватљива“, наводи се.

Додаје се и да су руски званичници у више наврата на разним нивоима говорили да су такве оптужбе неосноване и позивали авганистанске лидере да се суздрже од ширења антируске хистерије, коју потпаљују неки западњачки медији.

Истовремено, Министарство је оценило да је Русија пружала помоћ Кабулу како би Авганистан учврстио своје борбене способности и утицала на то да се покрене дијалог унутар земље како би се што пре повратила стабилност.

Претходно су о наводној подршци Талибана од стране Москве говорили и представници Вашингтона, те да је Русија екстремисте снабдевала оружјем, док је те наводе демантовао својевремено и портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.