РТ: Каталонски савез за независност обећава да ће се одупрети „диктатури“ Мадрида

24-10-2017 01:18:10 | | фото: © Ivan Alvarado / Reuters/ vostok.rs |


Извор:РТ/Восток

Каталонска парламентарна група за независност, је обећала да ће се легално жалити и оспорити потенцијалну преузимање каталонске власти од стране централне владе у Мадриду, јер активисти за независност планирају да ове недеље покрену масовне демоснтрације и грађанску непослушност.

У четвртак каталонске политичке странке планирају да одрже пленарну седницу у регионалном парламенту како би се расправљало о одговору на претње Мадрида да ће се позвати на члан 155. Устава Шпаније из 1978. године, а којим би се наметнула контрола централне владе над Каталонијом.


Дебата каталонскихполитичких странака одржаће се дан пре него што се очекује да ће шпански сенат одобрити употребу члана 155., а по којем ће се сменити каталонски лидер Карлос Пудџемонт са функције председника. Такође ће бити суспендоване надлежности институција Каталоније.

Говорећи у понедељак против планова за наметање владавине централне владе над Каталонијом, Луис Короминас, председник једне од партија које зе залажу за независност, оптужио је Шпанију да се "понаша као диктатура". Како би се одржао сан Каталоније о независности, он је рекао да ће потенцијална правна жалба према активацији члана 155. бити о чему ће се расправљати током пленарног заседања.

"Ово је случај институционалног насиља које трпимо и зато тражимо пленарну седницу", рекао је Короминас.

"Шпанија није демократија. Шпанија се понаша као диктатура. Мадрид ради све како би нам наметнуо закон.", рекао је Короминас.

Короминас је оптужио Мадрид да покушава да наметне јединство над шпанском државом на рачун "индивидуалних слобода" и "колективне слободе". Он је позвао активисте за независност "да настави са подршком парламенту како би га заштитили од агресије шпанске државе без преседана".

"Они желе да нас уплаше и застраше, како физички и тако и путем правних инструмената, док нас уједно оптужују за злочине сецесије и побуне. Такође узурпирају функције парламента и владе, које су демократски изабране.", нагласио је Короминас



Он је оптужио главне шпанске политичке партије, Шпанску социјалистичку радничку партију и десничарску Народну партију, које су позвале на примену члана 155, да поступају као влада Франциска Франка, од 1939. до 1975. године, која је угушила аутономију Каталоније.

"Влада делује као најекстремнија десничарска странка која је икада постојала у овој земљи. Они промовишу мржњу према Каталонији", рекао је политичар.