РТ: Русија ставила вето на резолуцију СБ УН-а о продужењу истрага за хемијске нападе у Сирији

24-10-2017 06:42:22 | | фото: FILE PHOTO © Lucas Jackson / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Москва је ставила вето на резолуцију Савета безбедности УН-а o обнови мандатa мисије УН-а која истражује употребу хемијског оружја у Сирији. Пред гласање, Русија је предложила одлагање расправе, али је њен предлог одбијен.

Актуелни мандат представника УН-а и Организације за забрану хемијског оружја за рад у Сирији истиче 17. новембра.

Вашингтон је припремио документ за продужење мандата, који је подржан са 11 гласова. Два члана СБ УН-а - Русија и Боливија - су гласали против овог документа, док су Кина и Казахстан били уздржани.

Касније ове недеље, Истражни механизам УН-а требало је да достави извештај о наводном нападу хемијским оружјем на сиријски град Кан Шејхоун 4. априла. Предложено је представљање извештаја пре гласања о новом документу. Међутим, Вашингтон је инсистирао на томе да Савет безбедности гласа о новом мандату пре него што се представи извештај.


Руско министарство спољних послова је саопштило да захтеви САД за продужење мисије "изгледају веома чудно".

"Нужно је деловати у складу са успостављеном праксом, када се први пут проучава извештај структуре УН-а, а затим се расправља о продужењу мандата", наведено је у саопштењу Министарства спољних послова, осуђујући "подигнуту хистерију" по овом питању.

Раније у руском Министарству спољних послова је саопштено да се „све више“ приклања верзији изрежираног инцидента са употребом хемијског оружја у граду Хан Шејхун у Сирији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут