Ердоган позвао лидере ЕУ да пристану на улазак Турске у ЕУ

25-10-2017 10:49:42 | | фото: Adem Altan/AFP via Getty/ vostok.rs |


Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је лидере ЕУ да пристану на улазак Турске у ЕУ. Према његовим речима, то ће излечити хроничне проблеме међународне организације.

„Без Турске Европу очекује изолација, очај, немири. Турској није потребна ЕУ, Европи је потреба Турска. Континент је захваћен ксенофобијом, ултрадесница је постала тако јака да их узимају у коалицију. Европу која је преступила преко својих принципа очекује жалосна будућност“, изјавио је турски лидер.

Турска је предала молбу за улазак у ЕУ 1987. године. Ипак, преговори који су почели 2005. године су ушли у ћорсокак. У Турској то објашњавају нежељом да прихвате муслиманску државу у ЕУ.

Напетост између Турске и Европе је значајно порасла након гушења војног пуча и Ердогановог репресивног режима. Припрема за увођење смртне казне је такође недопустива за ЕУ.

У септембру је током предизборне кампање немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила да Турској нема места у ЕУ. То је тачка мишљења коју дели све више европских политичара.