Скот: Хојт је пријатељ Србије и није претерао са изјавом да Србија не може седети на две столице

25-10-2017 02:45:35 | | / vostok.rs |


Амбасадор САД у Београду Кајл Скот оценио је да је разговор високог званичника Стејт департмента Хојта Брајана Јија са председником Србије Александром Вучићем био отворен и позитиван, те да је Ји поручио да Србија треба да има добре односе са Русијом али и да стопроцентно буде посвећена ЕУ којој тежи.

Председник Србије ће саопштити како је текао разговор са Јијем, рекао је Скот новинарима одговарајући на питање да ли је Вучић оштро реаговао на Јијеву забринутост због перцепције да је Србија једном ногом на путу ка ЕУ, а другом ка савезу са Русијом, као и забринутост због руског утицаја у региону.

"Није на мени да кажем. Мислим да Ји није претерао. Рекао је то као пријатељ Србије, рекао је да ми подржавмо србски пут ка ЕУ, али да постоје изазови пред Србијом. Изазови су јасни, да треба да буде већег напретка по питању владавине права, слободе медије и што се тиче нормализације односа са КиМ. Јер без тога неће бити инеграције у ЕУ", навео је Скот у изјави новинарима у ПКС.

Оценивши да је у штампи било мало претеривања у вези са тим, Скот је казао да односи Србије и Русије нису проблем и да Србија може да има добре односе са Москвом, али и добре односе са ЕУ, са САД и са Кином.

"Ји је рекао да земеља која хоће да уђе у ЕУ мора томе да буде посвећана 100 одсто и да својим активностима покаже да је посвећана ЕУ. И ЕУ има заједничку спољну политику и у ЕУ се очекује да се та заједничка политика спроводи", рекао је Скот.

Скот је негирао да је питање КиМ било кључно на том састанку.

На инсистирање новинара да амбасадор Скот ипак каже које је питање било спорно у разговорима Вучића и Јиа и да ли је то можда руски хуманитарни центар у Нишу, он је навео да то није био фокус јучерашњег разговора и да је амерички званичник већ раније изнео став о том центру.

Скот није желео да коментарише реаговање Москве на изјаве Јија у Београду, рекавши да за изјаве из Москве треба питати Москву, а не њега.