Ђинпингу поверен и други петогодишњи мандат генералног секретара Комунистичке партије

26-10-2017 08:04:58 | | фото: AP/ vostok.rs |


Кинеском председнику Си Ђинпингу поверен је и други петогодишњи мандат генералног секретара владајуће Комунистичке партије.

Одлука је донета после првог састанка новог Централног комитета изабраног на националном конгресу те странке, који се одржава сваке пете године.

На партијском конгресу је Сијев статус већ уздигнут на ранг најмоћнијег владара Кине после више деценија тиме што су његово име и догма увршћени у партијски устав, поред имена претходних лидера Мао Цедунга и Денг Сјаопинга, преноси АП.

Према оцени АП, тиме је омогућено јачање утицаја овог ауторитарног лидера у земљи док спроводи све енергичнију спољну политику и војну експанзију, а свако противљење њему практично се изједначава с нападом на саму партију.

Поред Си Ђинпинга, кинески премијер Ли Кећијанг једини је задржао своје место усред значајних промена у седмочланом Сталном комитету Политбироа Комунистичке партије, који представља врхушку власти у Кини.

Уместо пет досадашњих чланова Сталног комитета Политбироа, који одлазе у пензију, за нове чланове овог тела изабрани су Ли Џаншу, Џао Леђи, Хан Џенг, Ванг Хунинг и Ванг Јанг, наводи британска агенција.